Selecteer een pagina

Je hebt het misschien al meegekregen, ik ben gevraagd om een presentatie te geven tijdens de scholingsdag 2023 van 70 MS verpleegkundigen.

Uhm… Ja ik,

En weet je hoe dol ik ben op het geven van presentatie? Op een schaal van 1-10, een 2 ofzo…

Ik houd er echt niet van om voor een groep mensen te spreken, zeker niet als ik dat van te voren moet voorbereiden, te veel twijfels…
Maarja, ik heb wel echt wat te vertellen.
Het is wel een uitdaging. Er is mij gevraagd een aanvulling te doen op de presentatie van de neuroloog. De theorie praktisch te maken voor de verpleegkundigen. Én een mogelijkheid om mijn naam meer bekendheid te geven.
Misschien nog wel het belangrijkst, zo kan ik mijn boodschap over ondervoeding meer onder de aandacht krijgen!

Oké ik heb besloten het te doen! Al eind november overigens hoor ;).
De presentatie is inmiddels klaar en bij iedereen die hem van tevoren gezien moet hebben, beschikbaar.

En morgen, morgen is de dag dat ik met de opdrachtgever om de tafel ga om de presentatie door te nemen. Superfijn, want ik weet eigenlijk ook niet wat mij te wachten staat, behalve 70 verpleegkundigen (ik ben dan wel in goede handen hè…). Ik kan mijn zegjes doen over de presentatie, vragen die zij heeft of die ik kan verwachten, beantwoorden of voorbereiden. Awesome!
Stiekem heb ik wel enorm zin in morgen, om mijn presentatie door te nemen.

En waar gaat die presentatie dan in hemelsnaam over hoor ik je denken!?

Over voeding bij Multiple Sclerose.
Ik vertel de verpleegkundigen over de basis, dat die eerst goed moet zijn voor we verder kunnen kijken. Er kan een legio aan klachten zijn waar iemand last van heeft. Bij elke klacht zijn er andere adviezen om de klachten te verminderen of dragelijker te maken maar eerst de basis.
Er zijn ook aanwijzingen dat bepaald soorten eten en drinken niet handig zijn in combinatie met MS, er zijn zelfs hele MS diëten! Wat de voors en tegens hiervan zijn, bespreek ik ook.
Net als dat het belangrijk is om te zorgen voor de darmen. Plat gezegd zijn de darmen en hersenen elkaars grootste vriend (of vijand) als het gaat om je goed voelen. Gaat het in je hoofd niet goed, dat lijden de darmen eronder en omgekeerd. Je darmen zijn eigenlijk je buikhersenen. Niet alleen voor mensen die MS hebben, maar voor ons allemaal.

En dat ga ik dus morgen allemaal aan die dame vertellen, de dingen die ik het allerbelangrijkst vind om mee te geven aan al die verpleegkundigen.

Als afsluiter vertel ik over 2 van mijn cliënten, een man en een vrouw. Beide met zeer uiteenlopende klachten en beiden zie ik ze al ruim 6 maanden.
Om de verandering van de persoon met MS praktisch te maken, daar kijk ik het meest naar uit. Na de theoretische stof van de neuroloog en het al meer praktische gedeelte van mij, er ook echt een persoon is waar al die studies, adviezen & tips overgaan.

Over de effecten die eten en drinken heeft op de mens.

En hoewel ik enorm uitkijk naar morgen, zie ik best op tegen de dag met al die verpleegkundigen. Nee, ik hoef het niet alleen te doen, een neuroloog naast mij en de dame van morgen denkbeeldig aan mij zijde. Ongetwijfeld ga ik het beter doen dan ik mij kan voorstellen en hopelijk helpen de zenuwen die ik nu al heb om over te brengen, wat ik te vertellen heb.

Ik ga ervoor, om het effect van voeding op de verpleegkundigen over te brengen. Zo kunnen ze jou inspireren over de mogelijkheden die er met voeding zijn. 

En misschien zie ik je uiteindelijk in de praktijk terug 

Liefs Diana