Vecht tegen vermoeidheid bij MS met Voeding
Het is al weer even geleden, 16 maart was het zover, ik mijn verhaal doen over MS & voeding!
En hoe mega spannend ik het ook vond, ik heb de boodschap aan deze verpleegkundigen kunnen doorgeven dat voeding echt een impact kan maken. Niet persé op het verloop van de ziekte maar wel hoe de ziekte ervaren wordt.
En een van de meest genoemde klachten, gaven ook de verpleegkundigen aan, is vermoeidheid.
Lichamelijke maar ook geestelijke vermoeidheid.
Wist je dat er met voeding écht een verschil kan worden gemaakt in het ervaren van vermoeidheid?
Ik leg het je uit!
Vermoeidheid is een van de meest gehoorde klacht van MS. Dat komt een groot deel door wat de ziekte in de hersenen en de zenuwen doet. Met eten en drinken kunnen we het energieniveau dat je ervaart reguleren!
Dat heeft te maken met hoe snel eten door je lichaam wordt afgebroken tot de verwerkbare stofjes die van je darmen in je bloed worden opgenomen. Dat wordt bloedsuiker of bloedglucose genoemd
Hoe sneller dat gaat, hoe meer je bloedsuiker op en neer gaat en hoe vermoeider je je daardoor voelt.
Het is vaak al een ingewikkeld verhaal in de spreekkamer, ik ga er toch een poging voor doen.
Ons eten en drinken bestaat uit 3 grote peilers;
– Koolhydraten
– Eiwitten
– Vetten
En elk hebben ze unieke eigenschappen.
Koolhydraten noem is de brandstof, deze kan snel worden afgebroken tot energie.
Eiwitten de bouwstof & vetten de beschermstof, zij doen er langer over om afgebroken te worden omdat zij ingewikkelder zijn opgebouwd en de plaats in het lichaam waar het afbreken begint, verderop is dan dat van de koolhydraten.
De koolhydraten zijn degene die verantwoordelijk zijn voor het energieverloop gedurende de dag. Neem je regelmatig koolhydraten die snel worden opgenomen, dan worden die snel afgebroken en moet het weer opnieuw beginnen.
Neem je langzame koolhydraten, dan wordt de energie die het bevat, veel langzamer ‘uitgepakt en verwerkt’.
Veel fijner dus als je de energie beter wil managen over de dag!
Go voor langzame koolhydraten!
Hoe zit het dan met snelle en langzame koolhydraten?
Snel gezegd bevat eten en drinken dat zoet smaakt veel snelle koolhydraten. Het zorgt ervoor dat je bloedsuiker snel stijgt maar ook snel daalt (vermoeidheid). Zie het als bergen (hoge bloedsuiker) & dalen (lage bloedsuiker)
Eten en drinken waar vezels in zitten zijn langzamer dan die met suikers. De samenstelling van vezels is een stuk ingewikkelder dan die van suikers en daarom duurt het langer voordat die zijn afgebroken. Zo zorgen vezels ervoor dat de opname trager verloopt en hiermee ook de bloedsuiker langzamer op en neer gaat. Dat kun je vergelijken met glooiingen in het landschap.
Dus, hoe mee koolhydraten in de vorm van suikers, hoe vaker de bloedsuiker op en neer gaat en hoe vermoeider je bent. Hoe glooiender hoe beter de energie over de dag verdeeld wordt!
Probeer het zelf eens uit!